Przysmaki dziecięcej kuchni

Czy Twoje dziecko często przeszkadza Ci w przygotowaniu obiadu? A może masz już dość narzekań malucha na temat posiłku jaki dla niego przygotowałaś? Od dziś nie musisz już wybierać między przygotowaniem kolacji, a zabawą ze smykiem. Oto nasza propozycja: zaproś dziecko do kuchni i zaangażuj je w proces gotowania. Naucz malucha przyrządzać proste i smaczne dania. Zobacz jaka to ogromna przyjemność i jak doskonale będziecie się razem bawić. 

Kuchenna edukacja

Istnieje wiele powodów, aby nauczyć dzieci gotowania. Przede wszystkim to doskonały pomysł na wspólne spędzenie czasu. Puśćmy zatem wodze fantazji i urządźmy w kuchni z naszymi dziećmi zabawę w kolorowe gotowanie. W kuchni dzieci w prosty i naturalny sposób rozwijają swoje zmysły oraz nabierają nowych zdolności. Gotowanie zachęca także do kreatywności przede wszystkim w łączeniu smaków poszczególnych dań oraz w sposobie ich podawania. Warto pozwalać dzieciom na eksperymenty w kuchni. Doskonałą rozrywką jest na przykład zabawa w wymyślanie nowych nazw dla znanych już potraw, które rozpalają wyobraźnię, a smaki trafiają w gusta milusińskich. Poniżej prezentujemy gotowe menu na pyszny obiad. Po więcej przepisów przygotowanych specjalnie z myślą o dzieciach zapraszamy na http://www.knorr.pl/strona/przepisy-dla-dzieci. Zapraszamy do sekcji wideo, gdzie krok po kroku pokazane jest jak przyrządzić pyszne danie.

Zacznijmy od zupy

Zielona zupa ufoludków Składniki:

Sposób przyrządzania:

Ziemniaki obierz, umyj i drobno pokrój. Groszek i brokuły włóż do sitka i przepłukuj wodą (nie musisz ich rozmrażać), a następnie  wraz z ziemniakami wrzuć do rondelka. Całość zalej 0,5 litra wody (ma ledwie przykryć jarzyny) i wrzuć Bulionetkę KNORR. Gotuj pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. Następnie całość zmiksuj i przetrzyj przez sitko. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, możesz rozcieńczyć ją wodą. Można podawać z groszkiem ptysiowym.

Danie główne

Kocia lasagne

Składniki:

Sos beszamelowy:

Do dekoracji:

Sposób przyrządzania:
Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Pieczarki pokrój w plasterki. Podsmaż zmielone mięso na Rama Culinesse, a następnie dodaj posiekaną cebulę, pokrojone w plasterki pieczarki, kukurydzę, oregano, tymianek. Do podsmażonych składników dodaj Sos w słoiku KNORR i gotuj jeszcze 5 minut.

Oddzielnie przygotuj sos beszamelowy: na oliwie z oliwek podsmaż lekko mąkę, następnie stopniowo dodawaj mleko tak, aby sos nie był za gęsty.

W naczyniu żaroodpornym układaj na przemian nieugotowane płaty makaronowe, sos mięsny, brokuły, paprykę i polewaj sosem beszamelowym. Czynność powtórz jeszcze raz. Na koniec kładziemy makaron, posypujemy startym serem i polewamy sosem beszamelowym.

Gotową lasagne pozwól udekorować dziecku. Za pomocą papryki, pomidora i oliwek może ułożyć portret kota. Następnie wstawiamy lasagne do piekarnika ustawionego na 180° C, na około 25-30 minut.

A dla wielbicieli sałatkowych przysmaków…

Mysia sałatka wiosenna Składniki: ·         Przyprawa Delikat Moc koperku i pietruszki KNORR ·         Mix sałat ·         1 świeży ogórek (ok.100 g) ·         1 pęczek rzodkiewki (ok. 80 g) ·         5 pomidorków sherry (ok. 50 g) ·         1 pęczek szczypiorku ·         50 ml oliwy z oliwek Do dekoracji: ·         2 jajka ugotowane na twardo ·         1 rzodkiewka (ok. 10 g) ·         Kilka gałązek szczypiorku ·         Kilka kropli ketchupu  Sposób przygotowania:

Ugotuj jajka na twardo. Pozwól dziecku umyć starannie wszystkie warzywa, a następnie przy pomocy plastikowego nożyka pokroić ogórka w półksiężyce, rzodkiewki w plasterki, a pomidorki na połówki. Następnie przygotuj sos -  wlej do miseczki oliwę, dodaj Delikat KNORR i wymieszaj przy pomocy trzepaczki. Do drugiej miski włóż wszystkie pokrojone warzywa i pozwól dziecku polewać je sosem. Niech dziecko za pomocą plastikowego nożyka pokroi szczypiorek, którym na końcu posypie sałatkę.

Przygotowanie dekoracji: Pozwól dziecku przygotować ozdoby do sałatki - niech za pomocą plastikowego nożyka pokroi jajka na połówki, a następnie zrobi po ich bokach nacięcie na uszy, które wykona z przeciętego na pół plasterka rzodkiewki. Łodyżki ze szczypiorku należy wcisnąć jako wąsy i ogon myszki, a oczy i nosek namalować ketchupem. Tak przyrządzone myszki należy ułożyć na wierzchu sałaty.

Warto o tym pamiętać

Przebywając z maluchami nie traktuj ich jak dzieci, które potrafią tylko bawić się. Jeśli im pozwolisz, mogą Cię naprawdę zaskoczyć i być wspaniałymi partnerami, którzy wesprą Cię w Twych codziennych obowiązkach.

Rodzice są wzorem dla swoich dzieci i muszą dawać im przykład. Nie wystarczy tylko wydawać polecenia, by jadły warzywa i owoce. Należy je wspólnie przygotować i jeść razem z nimi. Warto o tym pamiętać i dawać dzieciom dobry przykład własną osobą.

Pamiętaj, że kluczem do gotowania z dziećmi jest cierpliwość i wsparcie. Dzieci potrafią nabałaganić, a samo przygotowywanie posiłku z nimi trwa dłużej i często rujnują Twój przepis. Być może na obiad nie zawsze uda Ci się podać to co było zaplanowane, ale najważniejsze, że dobrze się razem bawiliście ;-)

Zapraszamy na http://www.knorr.pl/aktualnosci/gotowanie-z-dziecmi, gdzie oprócz przepisów na pyszne dania zamieściliśmy porady, z których dowiecie się wielu przydatnych informacji na temat żywienia dzieci, ich prawidłowej diety i tego, jak ważne dla rozwoju malucha są wspólne posiłki. Zapraszamy na naszą stronę i do wspólnego gotowania!